» » 4 Faktor Utama Yang Mempengaruhi Harga Emas

4 Faktor Utama Yang Mempengaruhi Harga Emas

faktor-pengaruhi-harga-emas-dunia-1

 

1. Demand And Supply

demand and supply

Harga emas pada dasarnya ditentukan oleh permintaan dan penawaran logam berharga ini. Harga emas semakin meningkat secara berterusan kerana permintaan yang tinggi dan bekalannya pula terhad. Selain daripada instrumen pelaburan, ia juga digunakan secara meluas untuk tujuan industri kerana rintangan yang tinggi kepada hakisan dan kekonduksian terma.

 

2. Dollar Strength

dolar

Satu lagi faktor yang mempengaruhi harga emas di seluruh dunia adalah kekuatan dolar AS. Jika dolar lemah, pelabur di seluruh dunia mula menjual mata wang dan membeli emas untuk keselamatan. Ini menyebabkan peningkatan dalam permintaan dan akibatnya, kenaikan harga emas. Sebaliknya, apabila dolar AS menguat, ia menyebabkan kejatuhan dalam permintaan untuk emas.

 

3. Central Banks and Mining Companies

Bank-bank pusat dan syarikat perlombongan biasanya memegang rizab emas yang besar. Mereka membeli dan menjual logam berharga ini mengikut pergerakan mata wang mereka dan senario ekonomi secara keseluruhan. Perubahan drastik dalam harga emas adalah disebabkan oleh urus niaga yang kerap oleh badan-badan ini.

 

4. Economy

ekonomi dunia

Salah satu faktor yang paling penting yang mempengaruhi harga emas adalah keadaan ekonomi global. Apabila keadaan ekonomi lemah dengan kebanyakan pelaburan memberikan pulangan yang rendah, pelabur mungkin bertindak untuk meletakkan wang mereka dalam emas, kerana ianya mempunyai prestasi yang baik semasa dalam keadaan krisis.

Walaupun ini adalah antara faktor utama yang mempengaruhi harga emas, ada beberapa faktor lain seperti perdagangan dan spekulasi, keadaan darurat negara, peningkatan dalam pendapatan per kapita, dasar kerajaan, dan lain-lain yang memainkan peranan penting dalam proses penentuan harga emas.

Leave a Reply

CommentLuv badge