» » Bahaya Pencuci Lantai Yang Ramai Tak Sedar

Bahaya Pencuci Lantai Yang Ramai Tak Sedar

posted in: Shaklee | 0

Assalamualaikum.

Siapa yang tak suka rumah yang bersih dan cantik, kan? Lebih-lebih lagi bagi golongan wanita. Kalau dapat tengok lantai rumah bersih berkilat, memang puas hati!

Tapi sedar tak yang pencuci lantai itu sebenarnya berbahaya untuk kesihatan kita? Terutamanya jika digunakan secara berlebihan dan kerap. Sebentar tadi Mama ada baca coretan dari Puan Rozita Ibrahim tentang pembantu rumahnya yang mempunyai masalah kesihatan setelah menggunakan bahan pencuci kimia ini. Bukan setakat seorang ye, tapi tiga orang pembantu rumahnya! Anda boelh baca kisah tersebut di sini: Bahaya Bahan Pencuci Rumah 

bahaya sabun pencuci lantai (1)

Kenapa Bahan Pencuci Kimia Berbahaya?

Pencuci sintetik boleh menjejaskan kesihatan manusia melalui interaksinya dengan sel sehingga menyebabkan kematian sel. Satu kajian menunjukkan pencuci sintetik berupaya mengeluarkan lapisan lelemak yang terdapat pada kulit. Lapisan lelemak ini penting kerana ia menghalang bahan-bahan toksik dari masuki tubuh. Apabila lapisan lelemak ini berkurangan, maka molekul pencuci sintetik akan bertindak pula pada lapisan dalaman kulit untuk membunuh lebih banyak sel memandangkan keupayaannya memusnahkan protein. Selain daripada itu terdapat laporan yang menyatakan bahawa organ dalaman seperti hati dan organ pembiakan boleh mengalami kerosakan yang serius.

Bahaya Pencuci Kimia Pada Alam Sekitar

Setiap tahun, anggaran 6 juta liter bahan pencuci sintetik akan dilepaskan ke sungai-sungai. Disebabkan pencuci sintetik sukar dilupuskan dalam alam sekitar, maka pengumpulan bahan tersebut akan berlaku. Pencuci sintetik didapati boleh membunuh kehidupan akuatik pada kepekatan yang kecil di samping menyebabkan pencemaran alam sekitar. Menurut satu penyelidikan, pendedahan selama 6 jam sahaja sudah cukup untuk membunuh 70% hidupan akuatik Kemusnahan sepenuhnya kehidupan akuatik akan menjejaskan ekosistem lain yang bergantung kepadanya sebagai sumber makanan.

Cara Yang Lebih Selamat Untuk Mencuci Lantai

Kalau tak nak gunakan bahan pencuci sintetik untuk mencuci lantai, boleh gunakan air panas untuk mengemop lantai. Tapi janganlah diperah mop tu dengan tangan ye. Seeloknya guna mop yang boleh diputar batangnya untuk membuang lebihan air di mop.

Bagi yang suka ada bau-bau segar lepas mengemop, Mama cadangkan untuk menggunaka Basic H sebagai sabun pencucinya.

bahaya sabun pencuci lantai basic h shaklee

Basic H adalah pencuci biodegradable yang tidak bertoksik, tanpa gas beracun, tanpa bahan kimia berbahaya, tanpa pewangi dan tanpa klorin. Ia dikeluarkan oleh Shaklee pada tahun 1960. Istimewanya Basic H ni ianya dua kali ganda lebih pekat (16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air)  untuk memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. 

 

Basic H bukan sahaja boleh digunakan untuk mengemop lantai. Tapi boleh juga untuk digunakan untuk mencuci pelbagai jenis barangan lain. Pendek kata, satu botol sabun ini ada 1001 kegunaan. Mama juga pernanh menggunakan Basic H ini untuk hilangkan kesan conteng di dinding.

Jom dapatkan sabun serba guna ini. Anda pasti puas hati!

Untuk tempahan, hubungi Mama di nombor ini:

MamaBard 013-3876903


Ataupun isi borang di bawah untuk menghantar emel kepada Mama:

Dengan menjadi ahli Shaklee berdaftar, anda akan mendapat diskaun sebanyak 20-25% untuk setiap produk. Dan jika anda mahu berbisnes Shaklee, terdapat banyak lagi kelebihan yang akan anda dapat.

Untuk mendaftar, sila klik gambar di bawah untuk maklumat lanjut.

daftar ahli shaklee

Portfolio MamaBard

Leave a Reply

CommentLuv badge