» » Bila Anak Tak Nak Makan

Bila Anak Tak Nak Makan

posted in: Shaklee | 1

Assalamualaikum.

Ibu mana yang tak risau bila anak tak nak makan, kan? Lebih-lebih lagi bila kita lihat anak kita kurus sahaja jika dibandingkan dengan anak-anak lain yang sama usia dengannya. Bila anak tak nak makan, dikhuatiri anak tersebut tidak mendapat zat dan nutrien yang secukupnya untuk menjalani tumbesaran yang sihat. Oleh itu, ibubapa harus berusaha untuk tambah selera makan anak masing-masing.

Sebelum kita teruskan dengan cara untuk tambah selera makan anak, kita lihat dulu punca-punca yang mungkin menyebabkan anak tak nak makan. Antara puncanya ialah:

 • Anak ada masalah gigi.
 • Anak bosan dengan makanan yang dihidangkan.
 • Anak terlalu leka bermain sehinggakan tidak mahu berhenti bermain untuk makan.
 • Anak bosan makan sendirian.
 • Anak memberontak apabila ibubapa memaksa mereka menghabiskan makanan.

 

Ibu-Ibu Ini Tahu Apa Perlu Buat Bila Anak Kurus Kering dan Selalu Sakit di Taska:

Jika di atas ini adalah punca yang menyebabkan anak tak nak makan, ibubapa perlulah mengatasinya segera dengan:

 • Membawa anak menjalani pemeriksaan gigi.
 • Hiaskan makanan dengan menarik supaya boleh menarik perhatian anak.
 • Berhentikan anak dari melalukan sebarang aktiviti bermain 15 minit sebelum makan.
 • Makan bersama-sama anak. Jadikan makan secara berjemaah sebagai aktiviti harian sekeluarga.
 • Jangan paksa anak makan. Tetapi, pujuklah dengan baik.

Tetapi jika usaha-usaha di atas tidak membantu, mungkin anda harus mencuba suplemen Meal Shakes ini. Meal Shakes dapat membantu untuk menambahkan selera makan anak. Jangan terkejut jika selepas meminum Meal Shakes, anak anda menjadi seorang yang amat berselera untuk makan. Dan masa inilah anda perlu memperkenalkan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

meal shakes shaklee

Harus diingatkan yang Meal Shakes ini adalah sebagai makanan tambahan sahaja, ianya tidak boleh menggantikan pemakanan anak anda secara sepenuhnya. Anda gunakannya untuk menambah selera makan anak, dan disampin itu, anda juga dapat membekalkan anak dengan zat-zat tambahan kerana di dalam Meal Shakes terdapat vitamin, mineral, dan serat.

Selain menambahkan selera makan, Meal Shakes boleh membantu masalah sembelit melalui kandungan seratnya. Ianya juga boleh meningkatkan sistem imuniti anak anda, supaya anak tidak mudah demam dan selsema lagi. Meal Shakes juga membantu dalam meningkatkan keupayaan minda anak.

Untuk tempahan, hubungi Mama di nombor ini:

MamaBard 013-3876903


Ataupun isi borang di bawah untuk menghantar emel kepada Mama:

Dengan menjadi ahli Shaklee berdaftar, anda akan mendapat diskaun sebanyak 20-25% untuk setiap produk. Dan jika anda mahu berbisnes Shaklee, terdapat banyak lagi kelebihan yang akan anda dapat.

Untuk mendaftar, sila klik gambar di bawah untuk maklumat lanjut.

daftar ahli shaklee

Portfolio MamaBard

One Response

 1. […] anak sembelit, anak tak selera makan, dan anak sering demam merupakan masalah-masalah yang sering membuatkan ibu runsing. Runsing untuk […]

Leave a Reply

CommentLuv badge