» » Bila Anak Sembelit, Apa Perlu Ibu Buat?

Bila Anak Sembelit, Apa Perlu Ibu Buat?

posted in: Shaklee | 1

Assalamualaikum.

Masalah anak sembelit, anak tak selera makan, dan anak sering demam merupakan masalah-masalah yang sering membuatkan ibu runsing. Runsing untuk mengatasi masalah tersebut, dan juga risau bila anak sakit. Ibu mana yang tak sayang anak, kan? Untuk kali ini, Mama ingin bercerita mengenai masalah anak sembelit.

Mama yakin ibu-ibu yang sedang membaca entri ini mesti ingin mencari penyelesainan bagi masalah anak sembelit ini, kan? Lebih-lebih lagi bila kita tengok permata hati kita ini terseksa menahan sakit semasa ingin ‘membuang’. Yang lebih parah lagi, ada yang sehingga luka bahagian duburnya dan berdarah. Bila dah sakit macam ni, si anak akan rasa takut untuk membuang untuk air besar, dan ini akan memburukkan lagi keadaan. Macam mana nak atasinya?

Ibu-Ibu Ini Tahu Apa Perlu Buat Bila Anak Kurus Kering dan Sering Sakit di Taska:

 

Sebelum itu, kita kena tahu dulu apa punca masalah sembelit ini. Sembelit berlaku apabila najis berada di dalam usus terlalu lama, di mana air di dalam najis akan diserap kembali ke dalam badan dan menyebabkan najis menjadi keras.

Ini mungkin terjadi kerana si anak mengabaikan isyarat buang air kerana terlalu leka bermain. Ianya juga mungkin disebabkan oleh tindakan ibubapa sendiri yang menyuruh anak untuk menahan dari membuang air besar pada keadaan-keadaan tertentu, seperti semasa berada di luar atau semasa berada di majlis. Kekurangan pengambilan air dan serat juga boleh menyumbang kepada masalah sembelit ini.

Ibu boleh mengambil beberapa langkah mudah yang disenaraikan di bawah ini untuk membantu masalah anak sembelit ini:

 1. Ajar anak untuk pergi ke tandas dalam selang masa yang tertentu dan juga apabila mereka terasa ingin membuang air besar. Ingatkan anak supaya tidak menahannya kerana ianya akan memburukkan lagi keadaan.
 2. Bantu anak untuk menghilangkan fobianya untuk ke tandas kerana rasa sakit yang dialami. Sementara menunggu luka di dubur anak sembuh, mungkin anda boleh gunakan ubat pelawas untuk membudahkan proses pembuangan. Tetapi, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.
 3. Galakkan anak untuk memakan lebih banyak sayur dan buah yang berserat tinggi. Hiaslah makanan ini dengan kreatif supaya dapat menarik minat anak untuk makan.
 4. Latih anak untuk minum banyak air masak setiap hari. Untuk menarik minatnya, isilah air masak tersebut di dalam botol yang menarik, contohnya yang mempunyai watak kartun kegemarannya.

Selain dari cara-cara di atas, ibu juga mungkin boleh memberikan anak meminum Meal Shakes kerana di dalamnya terdapat serat yang boleh membantu proses pembuangan. Selain itu, Meal Shakes juga turut dilengkapi dengan vitamin dan mineral untuk perkembangan badan yang sihat. Pengambilan Meal Shakes juga mampu untuk menambah selera makan anak, dan sistem imuniti anak juga akan jadi bertambah kuat (jarang demam dan selsema). Di bawah ini Mama kongsikan testimoni ibu yang berpuashati dengan Meal Shakes.

meal shakes shaklee

TESTIMONI:

‘Salam Aimi. Saya nak bagitahu. Sembelit anak saya dah OK. Alhamdulillah sekarangni pagi-pagi dia dah membuang. Dah tak sekeras macam selalu, tak sedikit macam dulu.

Untuk tempahan, hubungi Mama di nombor ini:

MamaBard 013-3876903


Ataupun isi borang di bawah untuk menghantar emel kepada Mama:

Dengan menjadi ahli Shaklee berdaftar, anda akan mendapat diskaun sebanyak 20-25% untuk setiap produk. Dan jika anda mahu berbisnes Shaklee, terdapat banyak lagi kelebihan yang akan anda dapat.

Untuk mendaftar, sila klik gambar di bawah untuk maklumat lanjut.

daftar ahli shaklee

Portfolio MamaBard

One Response

 1. Denaihati
  | Reply

  bagus Meal Shake ni dapat bantu kawal sembelit juga…
  Denaihati recently posted..Mari belajar buat blog dengan WordPressMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge