» » Cara Merawat Penyakit Asma Atau Lelah

Cara Merawat Penyakit Asma Atau Lelah

posted in: Shaklee | 1

Assalamualaikum.

Penyakit asma atau lelah terjadi apabila saluran pernafasan menjadi bengkak dan sempit sehingga menyukarkan pernafasan. Gambar dibawah menunjukkan perkara-perkara yang boleh membawa kepada masalah asma ini:

punca masalah asma

Inhaler Sebagai Kawan Karib Si Penghidap Asma

Secara umumnya, pesakit asma akan diberikan ubat steroid dalam bentuk inhaler untuk mengatasi masalah ini. Namun, ubat steroid ini menyebabkan banyak kesan sampingan lain jika diambil berterusan. Susah juga kan bila kita terpaksa bergantung dengan inhaler sahaja. Bayangkan jika serangan asma tiba-tiba datang tetapi inhaler tiada bersama kita, apa yang akan berlaku?

Alhamdulillah bagi lelaki di dalam video ini, beliau sudah tidak perlu lagi bergantung kepada inhaler untuk mengatasi masalah asma yang dihidapi. Kini beliau rasa lebih sihat dan mudah untuk bergiat aktif. Apakah yang dia buat sehinggakan boleh mendapat kesan sehebat ini? Video di bawah merungkai rahsianya:

Rawatan Asma Kronik? Inhaler Bukan Kawan Baik Dia Lagi

Rawat Asma Dengan Cara Alternatif

Ada beberapa jenis suplemen Shaklee yang boleh diambil untuk merawat asma.

1) Omega Guard

omega guard shaklee

Ianya merupakan kapsul minyak ikan yang berkualiti tinggi, di mana minyak ikannya diekstrak dari ikan laut air sejuk di perairan Jepun. Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa perlu ambil minyak ikan untuk mencegah penyakit asma, kan? Satu kajian yang dijalankan di Hospital Diraja Prince Alfred, Australia menunjukkan bahawa;

Individu yang memakan ikan lebih dari sekali seminggu dapat mengurangkan risiko yang berkaitan dengan masalah pernafasan. Bagi yang menghidap penyakit asma yang kronik, mereka perlu mengambil minyak ikan dalam dos yang tinggi bagi mengelakkan dari terkena serangan asma. Di dalam minyak ikan terdapat Omega 3, dan Omega 3 inilah yang sebenarnya berkesan untuk menghalang serangan asma dari terjadi.

Memang terdapat banyak suplemen berasaskan minyak ikan yang berada di pasaran. Tetapi kebanyakkan cuma mengektrak minyaknya dari bahagian hati ikan sahaja. Kelebihan Omega Guard Shaklee sudah Mama terangkan pada entri sebelum ini (klik pada link).

2) Vitamin C

Selain minyak ikan Omega3, vitamin C juga bagus untuk merawat asma. Vitamin C ni kaya dengan antioksidan, dan bertindak untuk meningkatkan sistem imunisasi badan. Ianya juga membantu membaiki tisu-tisu badan dan mengurangkan keradangan. Badan kita tak boleh simpan vitamin C ni lama-lama sebab ianya vitamin larut air, di mana lebihan vitamin C akan keluar dari badan melalui air kencing dan air peluh. Jadi kita perlu mendapatkan vitamin C daripada makanan ataupun suplemen harian.

Bagi orang dewasa, boleh ambil Sustained-Release Vita-C. Manakala bagi kanak-kanak pula, boleh ambil Chewable Vita-C.

sustained release vita-c plus shaklee

chewable vita-c shaklee

Untuk tempahan, hubungi Mama di nombor ini:

013-3876903 (SMS/WHATSAPP)

Ataupun isikan borang di bawah untuk menghantar emel kepada Mama:

One Response

  1. anuar
    | Reply

    Terima kasih di atas perkongsian info tentang cara mengubati penyakit asma. .
    anuar recently posted..Pemenang Tidak Rasmi Contest SEO MyKad Smart ShopperMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge