Anak Tak Suka Menulis? Cara Ini Mungkin Membantu

| |

Assalamualaikum. Anak tak suka pegang pensel. Rasa-rasanya ramai ibubapa yang hadapi masalah ini kan? Ammar pun macam tu juga. Bila disuruh menulis, dia akan cakap ‘penatlah’. Kalau mewarna guna pensil warna memang tak pernah siap. Dia cuma akan buat sikit dan tinggalkan. Bila saya … Read More

Jom Sertai Group Homeschooling Malaysia

| |

Assalamualaikum. Homeschooling dah makin popular di Malaysia. Terutamanya di kalangan ibu-ibu muda. Saya pun dah lama minat dengan homeschooling ni. Tapi dulu susah sangat nak jumpa support group. Dan baru-baru ini, ada satu group FB yang ditubuhkan oleh kenalan FB saya. Dalam beberapa hari … Read More

Idea Busy Book Untuk Anak

| |

Assalamualaikum. Kebelakangan ini Mama lihat busy book sudah menjadi trend di kalangan ibu-ibu muda Malaysia. Ramai yang mula tahu akan busy book ini dan membuatnya untuk anak masing-masing. Busy book (ataupun quiet book) merupakan buku untuk menarik perhatian anak. Setiap helaian buku ini mempunyai … Read More

4 Jenis Permainan Setiap Kanak-Kanak Perlu Ada

| |

Assalamualaikum. Bila ada anak, semuanya pun akan berubah. Jika dulu rumah sentiasa kemas, tapi kini rumah pasti dipenuhi dengan pelbagai mainan anak. Dah memang lumrah menjadi ibubapa, kita pasti ingin belikan anak dengan pelbagai jenis permainan. Namun, pernah tak kita ambil tahu jenis permainan … Read More