» » Cara Atasi Migrain Dengan Shaklee

Cara Atasi Migrain Dengan Shaklee

posted in: Shaklee | 5

Assalamualaikum.

Mama tak tahu macam mana rasanya sakit migrain ni sebab tak pernah kena. Tapi rasanya orang yang ada sakit migrain ini mesti rasa menderita je kan tiap kali datang serangan migrain? Kalau sekali-sekala tak apalah juga, tapi kalau dah selalu sangat, rasanya boleh mengganggu konsentrasi dan kerja harian.

Apa itu migrain? Migrain adalah sakit kepala yang menyakitkan, berdenyut-denyut dan berlangsung antara 4-72 jam. Ada beberapa faktor yang boleh meyebabkan serangan migrain, antaranya ialah:

 • tekanan perasaan
 • stress
 • keresahan
 • kurang makan atau tidur
 • terdedah kepada cahaya silau
 • turun naik hormon semasa haid (bagi wanita)

Migrain biasanya menyebabkan rasa sakit kepala berdenyut-denyut (throbbing headache) pada sebelah kepala dan rasa loya. Ianya disebabkan oleh salur-salur darah di dalam kepala yang mengembang dan kemudian menguncup secara mengejut.

Sebelum seseorang diserang migrain, kadang-kala mereka boleh merasakan ‘aura‘ nya dulu seperti dapat melihat bintik-bintik, gelombang cahaya atau pancaran-pancaran cahaya di depan matanya. Tangan, bahu dan muka juga akan menjadi kebas.

Migrain ini selalunya dirawat dengan menggunakan ubat tahan sakit. Tapi ubat tahan sakit seperti Paracetamol tidak elok untuk diamalkan selalu. Kalau dah tiap kali sakit kita ambil ubat tahan sakit, nanti lama-lama ianya akan memdatangkan mudarat.

Jadi, apa kata kita berubah kepada cara yang lebih selamat, iaitu dengan mengamalkan pemakanan seimbang, rehat yang cukup dan pengambilam supplemen yang sesuai. Supplemen yang ingin Mama cadangkan sudah semestinya supplemen SHAKLEE.

Apa yang boleh Mama cadangkan untuk mengatasi migrain ini adalah dengan pemgambilan B complex dan OsteMatrix.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut atau untuk membuat tempahan, anda boleh hubungi Mama di:

Facebook: Mahligai Cinta
SMS/Whatsapp: 013-3876903

Ataupun isikan borang di bawah untuk menghantar emel kepada Mama:

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 

5 Responses

 1. […] 1. Ajumohit dalam entri Cara Atasi Migrain: […]

 2. OsteMatrix Shaklee
  | Reply

  […] keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur. 5. Sakit kepala (migrain) yang teruk dan berhari-hari. 6. Mereka yang sedang menjalani fisioterapi. 7. Mereka yang mempunyai […]

 3. B Complex Shaklee
  | Reply

  […] tekanan – memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala (migrain), tekanan, kemurungan dan […]

 4. ajumohit
  | Reply

  saya pernah consume shaklee masa menyusukan anak ke 3 dulu, susu pekat dan mmg mngenyangkan, waktu tu saya ambil vit c, B, multivitamin, esp, mmm mmg berbaloi

Leave a Reply

CommentLuv badge