» » Rawat Bengkak Susu Dengan Menggunakan Lecithin

Rawat Bengkak Susu Dengan Menggunakan Lecithin

Assalamualaikum.

Di dalam entri sebelum ini, Mama ada kongsikan 5 cara mudah atasi masalah bengkak susu supaya ibu tak demam. Ini kerana selalunya jika bengkak susu tidak hilang dengan segera, si ibu akan demam pula. Dan salah satu tips tersebut adalah dengan pengambilan lecithin.

tips rawat bengkak susu (1)

Cara Lecithin Bertindak

Bagaimana lecithin membantu untuk mengurangkan bengkak susu? Menurut satu artikel daripada International Breastfeeding Center, ini mungkin disebabkan oleh lecithin mengurangkan kelikatan susu. Ini terjadi disebabkan oleh penambahan peratusan asid lemak tak tepu di dalam lemak. Lecithin merupakan pengemulsi lemak, dan sifatnya yang beginilah yang mampu mengurangkan kelikatan susu ibu tersebut.

Dos Lecithin Untuk Bengkak Susu

Dos yang dicadangkan adalah antara 3600-4800mg lecithin setiap hari, ataupun 1 kapsul (1200mg) 3-4 kali sehari. Jika tiada masalah bengkak susu selepas satu atau dua minggu, boleh kurangkan dos sebanyak 1 biji. Jika dua minggu seterusnya juga tiada masalah berulang, kurangkan lagi sebiji. Jika ibu menyusu mendapati mereka akan mendapat bengkak susu jika berhenti mengambil lecithin, maka mereka perlu meneruskan makan 1-2biji lecithin setiap hari sebagai pencegahan.

Mana Nak Dapatkan Lecithin

Bagi yang ingin mencuba lecithin, boleh dapatkannya dari Mama. Mama menjual suplemen lecithin dari jenama Shaklee. Setiap botol mempunyai 180biji lecithin, Setiap kapsul mengandungi 518mg lecithin. Harganya juga amat berpatutan, iaitu hanya RM55.65 sahaja.

lecithin shaklee

Untuk tempahan, hubungi Mama di nombor ini:

MamaBard 013-3876903


Ataupun isi borang di bawah untuk menghantar emel kepada Mama:

Dengan menjadi ahli Shaklee berdaftar, anda akan mendapat diskaun sebanyak 20-25% untuk setiap produk. Dan jika anda mahu berbisnes Shaklee, terdapat banyak lagi kelebihan yang akan anda dapat.

Untuk mendaftar, sila klik gambar di bawah untuk maklumat lanjut.

daftar ahli shaklee

Portfolio MamaBard

2 Responses

 1. Mek ila Jual Vitamin
  | Reply

  Mek ila dulu pun selalu kena bengkak susu. Tapi cuma buat cara biasa seperti tuam, marmet dan sikat. Apap pun memang ngeri kena bengkak susu ni, sakitnya tak terkata.
  Mek ila Jual Vitamin recently posted..5 Mitos Tentang Susu IbuMy Profile

 2. titan
  | Reply

  ishh..memang tak best bengkak-bengak camni kann..
  titan recently posted..Himpunan Tips Hartanah Abang EnsemMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge