» » Surah Amalan Semasa Mengandung

Surah Amalan Semasa Mengandung

Assalamualaikum.

Saat kehamilan merupakan saat yang sangat berharga. Didikan anak-anak sudah boleh dimulakan ketika bayi masih lagi di dalam rahim ibu. Antara amalan semasa mengandung yang digalakkan adalah memperbanyakkan membaca al-Quran. Dan di antara surah-surah yang boleh dijadikan amalan semasa mengandung adalah:

Surah al-Fatihah
Ibu mengandung digalakkan membaca surah al-Fatihah sebanyak 70 kali setiap hari dalam keadaan berwuduk, semoga zuriat yang dilahirkan memperoleh ilmu pengetahuan disamping dapat mengawal hati dan fikiran daripada perkara mazmumah.
Surah Yusuf
Surah Yusuf telah diturunkan di Makkah dan mengandungi 111 ayat. Dinamakan Yusuf kerana hampir keseluruhan dipenuhi akan kisah Nabi Yusuf a.s yang bermula dari ayat 4 hinngga 101. Ibu yang sedang mengandung disarankan agar memperbanyakkan membaca surah Yusuf agar dikurniakan zuriat yang soleh, cerdik, tampan dan tabah menghadapi ujian.
surah amalan semasa mengandung
Surah Luqman
Dalam pengkisahan Luqman dengan anaknya, Allah SWT menegaskan tentang wajibnya manusia bersyukur akan segala nikmat yang telah dianugerahkan kepada mereka dan wajib menjauhi perkara syirik. Ibu yang mengandung dianjurkan supaya membanyakkan membaca surah Luqman agar bayi yang dalam kandungan akan dikurniakan kebijaksanaan akal fikiran dan hikmah yang tersirat apabila lahir ke dunia, inshaAllah.
Surah Maryam
Ibu yang sedang hamil disarankan untuk membanyakkan membaca surah Maryam agar bayi yang dilahirkan nanti mempunyai akal yang cerdas dan hati yang sabar dan cekal dalam menempuhi ujian. Amalan surah Maryam juga memudahkan ibu semasa melahirkan anak.

================================================

Kebanyakan ibu mengandung sering letih dan tak bermaya sepanjang kehamilan. Tetapi tidak bagi ibu muda ini yang begitu kuat sehingga mampu untuk panjat Candi Borobudur! Waahhh, apa rahsianya?

Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

One Response

  1. staibaqhang
    | Reply

    sangat baik untuk diamalkan… hujung tahun dpt keluarga baru… insya allah
    staibaqhang recently posted..Sometimes when your day come so suck!! (Kisah Benar)My Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge