Anak Tak Suka Menulis? Cara Ini Mungkin Membantu

| |

Assalamualaikum. Anak tak suka pegang pensel. Rasa-rasanya ramai ibubapa yang hadapi masalah ini kan? Ammar pun macam tu juga. Bila disuruh menulis, dia akan cakap ‘penatlah’. Kalau mewarna guna pensil warna memang tak pernah siap. Dia cuma akan buat sikit dan tinggalkan. Bila saya … Read More

Jom Sertai Group Homeschooling Malaysia

| |

Assalamualaikum. Homeschooling dah makin popular di Malaysia. Terutamanya di kalangan ibu-ibu muda. Saya pun dah lama minat dengan homeschooling ni. Tapi dulu susah sangat nak jumpa support group. Dan baru-baru ini, ada satu group FB yang ditubuhkan oleh kenalan FB saya. Dalam beberapa hari … Read More

Beri Peluang Untuk Anak Menconteng

| |

Assalamualaikum. Ramai ibubapa yang takut nak berikan anak-anak mereka pen dan pensel sebab takut anak akan menconteng dinding rumah, sofa, katil, dan sebagainya. Tapi sebenarnya kita perlu bagi anak peluang untuk menconteng. Ini penting supaya mereka dapat belajar cara untuk memegang alatan menulis dengan … Read More

Cari Masa Untuk Buat Aktiviti Bersama Anak-Anak

| |

Assalamualaikum. Alhamdulillah hari ini Mama dapat meluangkan masa untuk membuat aktiviti bersama anak-anak. Sepanjang cuti panjang yang lepas, kami pulang ke kampung. Jadi memang tak dapat nak buat aktiviti-aktivitiĀ ‘homeschooling‘ yang biasa dilakukan. Bila dah sampai semula ke rumah pada hari Isnin, saya agak sibuk … Read More